Belangrijke stap richting nieuw warmtesysteem Kanaalzone Gent-Terneuzen
Belangrijke stap richting nieuw warmtesysteem Kanaalzone Gent-Terneuzen
Diverse partijen tekenen samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek naar de realisatie van een toekomstbestendig warmtesysteem, met gebruik van restwarmte industrie, om woningen en andere bedrijven milieuvriendelijk te verwarmen.
Restwarmte, die vrijkomt bij productieprocessen van industriële bedrijven, gebruiken om woningen en andere bedrijven milieuvriendelijk te verwarmen. In de Kanaalzone Gent-Terneuzen zijn belangrijke stappen gezet om dit idee verder uit te werken. Verschillende partijen uit de regio hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om een onderzoek te doen naar de realisatie van een robuust en toekomstbestendig warmtesysteem voor het gebied. Dit systeem moet warmte leveren aan bedrijven, woningen en glastuinbouw, waardoor het aardgasverbruik vermindert - met alle milieuvoordelen van dien.
Samenwerking
De samenwerkingsovereenkomst voor het haalbaarheidsonderzoek is ondertekend door Dow, Warmco, NetVerder, VoltH2, Gemeente Terneuzen, Provincie Zeeland, North Sea Port en Smart Delta Resources. Met deze overeenkomst wordt de eerste fase van een haalbaarheidsonderzoek officieel gestart. De samenwerking heeft als doel om te onderzoeken of restwarmte van Dow en VoltH2 effectief benut kan worden, waarbij NetVerder het warmtenet zal realiseren en beheren. De inwoners van de gemeente Terneuzen, Warmco en andere bedrijven zijn de beoogde afnemers van deze duurzame restwarmte. Daarnaast hebben een aantal andere industriële partijen hun interesse uitgesproken om toe te treden in de warmteketen zodra gebleken is dat het concept haalbaar is.
Onderzoek
De warmtetransitie in Nederland en Vlaanderen is al enige tijd in volle gang. In het recente verleden is een aantal onderzoeken uitgevoerd naar restwarmtebenutting in Zeeland, met name gefocust op de gebouwde omgeving. Smart Delta Resources, het grensoverstijgende samenwerkingsverband van bedrijven, haven, kennisinstellingen, overheden en netbeheerders in de Vlaams-Nederlandse Schelde-Deltaregio, heeft vervolgens een plan van aanpak opgesteld om dit verder uit te breiden met toepassing van restwarmte voor bedrijven. Binnen het industriecluster in de Kanaalzone Gent-Terneuzen is voldoende restwarmte beschikbaar om zowel de gebouwde omgeving als bedrijven onderling van warmte te voorzien.
Vervolgstappen
Het haalbaarheidsonderzoek geeft naar verwachting eind 2024 antwoord op de vraag of het technisch, financieel en maatschappelijk haalbaar is om een warmtestructuur in het Nederlandse deel van de Kanaalzone Gent-Terneuzen te realiseren. Bij een positief resultaat kan vervolgens worden toegewerkt naar een definitief besluit. Het streven is om de eerste warmte in de loop van 2029 te leveren.
Maarten den Dekker, directeur Smart Delta Resources: “Ik heb de verwachting dat er nog meer deelnemers uit het industriële cluster op kort termijn zullen aansluiten bij de ontwikkelingen rondom de warmteketen. Op middellange termijn is een koppeling met de warmtenetwerken en warmte-initiatieven in België een voor de hand liggende stap. Hiermee wordt het totale warmtesysteem meer robuust.”