Met de steun van het European Innovation Fund kunnen deze innovatieve projecten een cruciale bijdrage leveren aan de vergroening van de industrie in België en Nederland. Voor vele bedrijven is deze transitie een grote uitdaging, onder meer door de hoge kosten, strenge regelgeving en complexiteit van nieuwe technologieën. Deze Europese subsidie ondersteunt duurzame innovatie op industriële schaal en maakt de noodzakelijke investeringen in groene technologie haalbaarder.

ZestA – ArcelorMittal (België)
ArcelorMittal overweegt een project om twee elektrische ovens en een DRI-installatie (Direct Reduced Iron) te bouwen. Deze technologie kan op termijn met waterstof werken in plaats van steenkool, wat de CO₂-uitstoot drastisch kan verlagen.

H2BE – Engie en Equinor (België)
Engie en Equinor willen in Gent op grote schaal waterstof produceren. Met een gigawaterstoffabriek, draaiend op Noors aardgas, wordt CO₂ afgevangen en naar Noorwegen gestuurd voor opslag in de zeebodem.

Het European Innovation Fund biedt steun aan grootschalige groene projecten die kunnen bijdragen aan de klimaatdoelen van 2030. Met een totale subsidiepot van 4,8 miljard euro, gefinancierd door het Europese emissiehandelssysteem, is het fonds een belangrijke pijler in de ondersteuning van innovatieve, CO₂-reducerende initiatieven. De steun uit het Innovatiefonds kan voor grote projecten oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Voor de Schelde-Deltaregio zijn deze fondsen cruciaal: ze verlagen de drempel voor grootschalige investeringen en brengen de ambitie van een klimaatneutrale industrie in 2050 dichterbij.

Eerder werden ook al andere megaprojecten van SDR-leden geselecteerd:

EnergHys – TotalEnergies, Zeeland Refinery (Nederland) 
Met dit project richt TotalEnergies zich op de productie van groene waterstof met een 300 MW elektrolyse-installatie in Vlissingen, aangedreven door offshore windenergie.

Elygator –  Air Liquide (Nederland)
Met dit grote waterstofproject wil Air Liquide in Terneuzen, hernieuwbare waterstof produceren met een elektrolyzer van 200 MW. Door twee elektrolysetechnologieën (PEM en alkaline) te combineren, kan het systeem flexibel inspelen op variaties in hernieuwbare energieproductie en helpt het tegelijk de stabiliteit van het elektriciteitsnet te verbeteren.

Voor meer informatie rond alle geselecteerde projecten van het Innovation Fund, zie Innovation Fund projects - European Commission

Gerelateerd nieuws

orsted

Ørsted gaat een ​​van 's werelds grootste groene waterstoffabrieken ter wereld ontwikkelen

Ørsted, partner van Smart Delta Resources, ontwikkelt in het havengebied van North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld voor de Nederlandse en Vlaamse industrie.

 

f

SDR Summit 2023 bruist van de energie!

Jaarlijkse Smart Delta Resources ledenbijeenkomst in Gent groot succes

summit

Vlaams-Nederlandse SDR Summit bruist van energie

Door cross-border samen op te trekken in de ambitie van een klimaatneutrale industrie in 2050, zorgen we voor een duurzame en economisch sterke Schelde-Deltaregio.