Een consortium van bedrijven en kennisinstellingen uit de Schelde-Deltaregio werkt in het project FlexIntensity samen aan innovatie en de energietransitie van met name de regionale, chemische procesindustrie. Door de grote industriële sector in de Provincie Zeeland ligt er een flinke klimaatopgave, maar de energietransitie biedt ook veel economische kansen, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof als schone brandstof en grondstof en op het lokaal integreren van hernieuwbare energie in het regionale energiesysteem. 

FlexIntensity wil de energietransitie in de industriële sector van Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost versnellen. Het onderzoeksproject richt zich op de optimale integratie van hernieuwbare energie, voornamelijk offshore windenergie, in bestaande fossiele industriële processen. FlexIntensity ontwikkelt technologieën en methoden voor het zo effectief mogelijk benutten van het variabele aanbod van hernieuwbare energie. 

Het project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF). Dit stelt regio’s, die afhankelijk zijn van inkomsten en werkgelegenheid uit fossiele brandstoffen, in staat om op een rechtvaardige en gelijkwaardige manier te werken aan de energietransitie.

Het consortium brengt Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar. In FlexIntensity werkt Ørsted, gevestigd in Vlissingen-Oost, samen met de experts van het Vlaamse ENTRAS. De relevante bedrijven uit de North Sea Port-regio zijn aangehaakt via Smart Delta Resources. De kennisinstellingen zijn de Vlaamse Universiteit Gent, HZ University of Applied Sciences en Scalda.

Together for a future-proof industry!

Gerelateerd nieuws

Yara

Yara Sluiskil geeft met Climate Roadmap 2030 inzicht in verduurzamingsplannen

Opnieuw ziet Yara Sluiskil als grootste waterstofproducent van Nederland en grootste productievestiging van het concern kansen om een enabler te zijn voor een duurzame waterstofeconomie.

Ondertekening B2B Heat overeenkomst POM Oost-Vlaanderen en Smart Delta Resources Flanders

SDR Flanders en POM Oost-Vlaanderen bundelen krachten voor duurzame industriële warmte-uitwisseling

De Gentse Kanaalzone biedt een bijzonder potentieel voor het hergebruiken van industriële restwarmte. Via de Taskforce B2B Heat van Smart Delta Resources Flanders worden vraag en aanbod aan warmte systematisch in kaart gebracht. 

ArcelorMittal Europees bezoek uitdagingen staalsector

Positief signaal van de EU: Commissarissen in gesprek met de staalsector

Dringende thema’s: hoge energiekosten, oneerlijke concurrentie door import en grote investeringen die nodig zijn voor een duurzame transformatie