Nederlandse haven- en industrieclusters doen call-to-action voor zekerheid rond waterstofprojecten
Nederlandse haven- en industrieclusters doen call-to-action voor zekerheid rond waterstofprojecten
Op initiatief van Smart Delta Resources NL doen de Nederlandse haven- en industrieclusters een oproep om Nederlandse koppositie in de ontwikkeling van een duurzame waterstofmarkt te behouden.
De Nederlandse haven- en industrieclusters, gezamenlijk het op één na grootste waterstofland van Europa, doe een belangrijke oproep richting Rijk en netbeheerders. Deze call-to-action bevat een aantal voorstellen om de grote onzekerheden en knelpunten rond waterstofprojecten weg te nemen.
De ontwikkeling van een nieuwe, duurzame waterstofmarkt loopt als een rode draad door de wereldwijde klimaataanpak heen; ook in Nederland. Een veelvoud aan projecten staat klaar om grote stappen te zetten in de ontwikkeling van deze waterstofmarkt. Het aantal investeringsbeslissingen blijft tot nu toe echter heel laag vanwege grote onzekerheidsfactoren boven de waterstofmarkt, terwijl de klimaatdoelstellingen elke dag dichterbij komen. Timing en snelheid zijn dan ook van groot belang om de strategische doelstellingen vanuit het Rijk en Europa te halen, waaronder het Nederlandse Klimaatakkoord en het Europese Fit-for-55 pakket.
In de call-to-action wordt onder meer opgeroepen tot het creëren van een level-playing-field bij de implementatie van Europees beleid, versnelde aanleg van infrastructuur voor waterstof en elektriciteit en het bieden van meer zekerheid voor sluitende businesscases op waterstofprojecten. Hiermee kan Nederland koploper blijven in de ontwikkeling van een duurzame waterstofmarkt.
Via deze link leest u de volledige oproep, welke de komende tijd onderwerp van gesprek zal vormen tussen het Rijk, netbeheerders en de haven- en industrieclusters.
Waterstof in de Schelde-Deltaregio
De Schelde-Deltaregio huisvest vandaag de dag het grootste industriële waterstofcluster van de Benelux. De huidige, uit SMR’s en krakers geproduceerde waterstof, wordt voornamelijk geconsumeerd als industriële grondstof of voor hoge temperatuur warmte in de industrie, en bestaat volledig uit grijze waterstof. De klimaatimpact van dit waterstofgebruik is enorm: zo’n 5 Mton CO2-uitstoot per jaar. De economische en maatschappelijke waarde van de producten die hiermee gemaakt worden is dat echter ook.
Een overgang naar koolstofarme waterstof (via blauwe, circulaire en groene waterstof) is daarom van essentieel belang voor deze regio. Om die reden hebben de voornaamste waterstof-afnemers, -producenten, infrastructuurbedrijven, het havenbedrijf en de relevante provincies in Nederland en Vlaanderen de handen ineengeslagen om een grote, duurzame waterstofwaardeketen te realiseren. Deze partijen werken al sinds 2014 in SDR-verband nauw samen binnen het Hydrogen Delta programma. Een veelvoud aan waterstofprojecten in de regio staat klaar om te starten, waarvoor nú de juiste randvoorwaarden geschept moeten worden.