Vertraging realisatie van de Delta Rhine Corridor – een oproep tot actie
Vertraging realisatie van de Delta Rhine Corridor – een oproep tot actie
Meer focus nodig op de realisatie van de waterstof- en CO2-verbindingen tussen de Schelde-Deltaregio en Rotterdam om de energietransitie in beide regio’s tijdig door te ontwikkelen en substantiële CO2-reductie te realiseren.
De recente Kamerbrief van de minister voor Klimaat en Energie bevat de aankondiging van een verontrustende vertraging in de realisatie van de Delta Rhine Corridor (DRC). Deze cruciale energie-verbinding vertraagd volgens de Rijksoverheid met wel vier jaar, naar 2032. Bij Smart Delta Resources vinden we deze ontwikkeling zorgwekkend, des te meer omdat dergelijke vertragingen steeds vaker en op vrijwel alle belangrijke energie-infrastructuurprojecten voorkomen.
De DRC vormt een cruciale schakel voor de transportverbindingen van waterstof, CO2, gelijkstroomverbindingen en in de toekomst mogelijk ammoniak: essentieel voor de industrie in de Schelde-Deltaregio. Deze corridor moet de grote waterstofclusters in Nederland, Vlaanderen en Duitsland met elkaar verbinden. Vertraging in de realisatie van de DRC - onder meer veroorzaakt door verschillende tijdslijnen voor aanleg van de verschillende modaliteiten - belemmert de opschaling van de duurzame waterstofmarkt en heeft daarmee een aanzienlijke impact op de bedrijven in onze regio.
Het is van groot belang voor de verduurzaming van de industriebedrijven in ons cluster, maar ook in het Rotterdamse havengebied dat waterstof en CO2 snel hun weg kunnen vinden tussen de clusters. SDR dringt daarom aan op een snelle realisatie van de waterstof- én CO2-verbinding tussen de Schelde-Deltaregio en Rotterdam, inclusief de kruising van het Hollands Diep. Dit verbindt de waterstofclusters in Zeeland, Gent, Antwerpen, Rotterdam en Noord-Holland, wat een enorme markt creëert voor duurzame waterstof. Tevens maakt het tijdige kruisen van het Hollands Diep het mogelijk om CO2 vanuit Zeeland en Antwerpen naar opslagvelden in de Noordzee te transporteren, wat aanzienlijke CO2-reductie oplevert.
De komende tijd zoeken we hiertoe de verdere samenwerking op met organisaties uit het Rotterdamse cluster, zoals het Havenbedrijf en Deltalinqs. Als organisatie staan wij beschikbaar voor verder contact met de initiatiefnemers, overheden en projecteigenaren om deze belangrijke verbindingen tijdig - of zelfs versneld - te realiseren zodat de industrie kan verduurzamen en de klimaatdoelstellingen binnen bereik blijven.